mandag 6. april 2015

Tilbake til det normale

Mars har vært en bra måned for Alexander. Han er fri fra infeksjon, blodsukkeret er perfekt og den nye dietten fungerer bra. Det har tatt tid, men det virker som alt endelig har stabilisert seg. Han er nå på en svært streng diett, der vi måler opp mengden tørrfor og våtfor han skal ha daglig. Vekten ligger stabilt på 6 kg og han har det bra. Det viser bare hvor viktig diett er.


Da han hadde infeksjon, lå blodsukkeret på 15-25. Vi startet den nye dietten så snart han ble frisk igjen. Nå er blodsukkeret bedre enn noen gang og ligger på 5-6.


Det er en lettelse å slippe å tenke på inulin og blodsukkermålinger daglig. Jeg er sikker på at Alexander også er glad for å slippe det. Nå fortsetter vi med dietten og følger nøye med ham, med tanke på infeksjoner. Selv om han er frisk nå, er han fortsatt i faresonen siden han har diabetes. Håper at det blir lenge til han trenger insulin og antibiotika igjen.

Katten har fått diabetes. Hva gjør jeg?

Kunnskap
Det første man bør gjøre, er å tilegne seg nok kunnskap om sykdommen. Les på internett og i bøker. Da vil man få en forståelse for hvordan sykdommen fungerer, og hvordan man kan behandle den. Katteeierens kunnskap er avgjørende for at behandlingen skal fungere.

Blodprøver
Det er ofte blodprøver hos dyrelegen som gjør at katten får diagnosen diabetes. Dyrelegen vil ta en prøve som viser såkalt langtidsblodsukker. Det vil vise verdien som forteller gjennomsnittet av kattens blodsukker den siste måneden. Daglig blodsukkermåling i kattens eget hjem er likevel det beste, men denne langtidsblodsukker-prøven gir en pekepinn på hvor alvorlig sykdommen er hos hver enkelt katt.

Helsesjekk
En full helsesjekk hos dyrelegen er viktig for å utelukke infeksjoner og andre sykdommer. Det er viktig at infeksjoner blir behandlet raskest mulig, da det kan påvirke blodsukkeret. Katter med diabetes har ofte problemer med tennene. Det kan være en infeksjon som er utløsende faktor til at kattens blodsukkeret ble forhøyet. Katten kan ha hatt diabetes over lengre tid, men syksommen ble mer alvorlig da han har fikk en infeksjon.

Loggbok
Denne boken bør inneholde daglig informasjon om hva katten spiser, hvordan den oppfører seg (tisser den mye? Er den trett? Spiser mye eller lite?). Her kan man også skrive ned blodsukkerverdiene, som er svært viktig for å følge med kattens helsetilstand. Denne boken vil være svært nyttig når man skal til kontrolltime hos dyrelegen.

Måle blodsukker
Kjøp en blodsukkermåler og lær hvordan den brukes til å måle blodsukker. Det finne mange videoer på youtube om dette, og man kan spørre dyrelegen om hjelp.

Blodsukkerprofil
Lag en blodsukkerprofil, for å få oversikt over katten blodsukker gjennom en dag. Dagens først måling bør være fastende. Det vil si at katten ikke får mat etter kl 00.00 kvelden før. Deretter måler du blodsukkerverdien nesten morgen, før katten spiser. Du kan måle blodsukkeret f.eks. kl 8-14 og kl 20. Loggfør disse målingene i en bok eller perm, som du tar vare på. Ta med denne informasjonen til dyrelegen. Dette gir dyrelegen den informasjonen han trenger for å bestemme hvilken behandling katten trenger, om det er nok med diett eller om han trenger insulin.




Vektkontroll
Vei katten en gang i uken. Dette er spesielt viktig hvis katten er overvektig. En viktig del av behandlingen er at katten går ned i vekt.








Diett
Diett er svært viktig, spesielt hvis katten er overvektig. Vektreduksjon kan være avgjørende for at katten skal bli frisk. Katten kan bli helt frisk med riktig diett.
Det finnes forskjellige typer diabetesfor til katten. Jeg bruker Royal Canin Diabetic tørrfor og våtfor, samt Royal Canin Ultra Light. Jeg valgte å kombinere tørrfor og våtfor for å sørge for at katten får en variert diett og får i seg nok væske. Det er mye væske i våtfor og den er mindre nærimgstett, som vil hjelpe til med vektreduksjon. Våtfor kan være en god diett dersom katten drikker lite.

Katter med diabetes har risiko for å bli dehydrert, da de tisser mer når blodsukkerverdiene blir høye. En vannfontene kan motivere katten til drikke mer



Mosjon
Katten bør være i bevegelse for at man skal kunne redusere vekten. Kjøp inn forskjellige katteleker som engasjerer katten og forsøk å mosjonere daglig. Katten vil ikke være motivert for trening før han begynner å føle seg bedre. Dersom han har gått rundt med høyt blodsukker over lengre tid, vil det ta dager eller uker før han føler seg bedre. Noen katter tar initiativet til aktivitet på egen hånd, og vil begynne å bli mer aktiv når de føler seg bedre.

Kontrollere urinmengde
Dette er viktig dersom man ikke måler blodsukkeret fast. Da vil urinmengde være eneste pekepinn man har for kattens blodsukkerverdier. Dersom katten tisser mer enn vanlig, vet man at blodsukkeret mest sannsynlig er forhøyet. Kontroll av urinmengde forutsetter at katten har toalett med kattesand innedørs, og kun er innendørs. Jeg anbefaler ikke denne metoden for kontroll av blodsukker, da man umulig kan vite blodsukkerverdien av å se på urnimengde. Dessuten er skaden allerede skjedd når katten tisser ut overflødig glukose.


Kontroll hos dyrelege
I starten av behandlingen er det viktig å ha god kontakt med dyrelege. Der kan man få råd om behandling og hvordan man skal gjennomføre behandlingen. For å kunne få god hjelp av dyrelegen, er det viktig at han får vite mest mulig om kattens helsetilstand. Det er dyreeieren som tilbringer mest tid med katten og kan observere den, derfor er det viktig å skrive ned det man har observert. Kattens loggbok vil inneholde denne informasjonen. Ta den med til alle kontroller hos dyrelegen.