torsdag 5. mars 2015

Eierens ansvar for oppfølging av katt med diabetes


Da jeg fortalte dyrelegen at jeg ville behandle Alexander med insulin, var han skeptisk og fortalte at det var svært vanskelig. Han hadde hørt mange forferdelige historier der katten enten døde av hyperglykemi(for høyt blodsukker) eller hypoglykemi(for lavt blodsukker).


Nå i ettertid forstår jeg godt dyrelegenes skepsis når det gjelder å overlate insulinbehandlingen til dyreeiere. Jeg har sett hvor mye tid og energi som kreves for at katten skal holde seg frisk. Når jeg som sykepleier synes det er krevende, kan jeg bare tenke meg hvor vanskelig det må være for en person uten noe utdannelse innenfor helsefag. 

Det er lett å tenke at man som dyreeier ikke trenger å vite så mye om selve sykdommen, at dette er dyrelegens ansvar. Dyrelegen kan gi informasjon om sykdommen og fortelle hvordan katten skal behandles, men det er eieren som selv må utføre behandlingen og følge opp katten. Det er eieren som må stå opp tidlig hver morgen og måle blodsukker, gi katten injeksjoner, følge med kattens helse og sørge for at han får riktig diett. 
Katten kan f.eks. ikke tas med til dyrelege for blodsukkermåling flere ganger daglig. Det er også vanskelig å måle blodsukker hos dyrege, da katters blodsukker blir svært påvirket av stress, og det er omtrent poengløst å reise til dyrelege for å måle blodsukker (bortsett fra blodprøve som viser langtidsblodsukker).


Det er rett og slett farlig å sette i gang med insulinbehandling når man ikke har grunnleggende kunnskaper om sykdommen og bruk av insulin. Dyrelegen er ikke til stede for å veilede eieren 24/7. Det er dyreeieren selv som må avgjøre hvor stor insulindose som skal gis når katten har 25 i blodsukker, eller ta avgjørelsen om å la være å gi insulin når blodsukkeret er for lavt. Gjør man feil i en av disse situasjonene, kan utfallet i verste fall være dødelig. Og hva gjør man om katten er bevisstløs?
Det er i bunn og grunn dyreeierens evne til å følge opp behandlingen, som er den viktigste faktoren for at katten skal bli frisk. En katt får ikke samme oppfølging av en dyrelege som et menneske får av sin fastlege. Derfor er det ekstremt viktig at dyreeieren har nok kunnskap om sykdommen for å kunne behandle katten.

Anbefalt litteratur

Det er begrenset med norsk litteratur om katter med diabetes. Det finnes derimot mye god norsk litteratur om diabetes, men da om den menneskelige typen.
Jeg anbefaler å lese så mye man kan om sykdommen, selv om man kanskje kun finner bøker som omhandler mennesker, fordi mye av litteraturen går ut på det samme. Katter har samme symptomer som mennesker, det krever samme behandling og oppfølging osv.

Dette er den beste boken jeg har funnet. Den er på engelsk, men er lettlest og inneholder mye nyttig informasjon om behandling av katter med diabetes. Jeg kjøpte denne på ebay for ca 600 kr.


 
Diabetes, forebygging, oppfølging og behandling (2011)
 Det finnes mange gode forskningsartikler på internett, men de fleste er skrevet på engelsk. Man kan finne disse ved å søke på f.eks: feline diabetes, feline diabetes remission, feline diabetes diet, feline diabetes treatment, osv.



Infeksjoner og høyt blodsukker

Det har vært en travel måned, både for meg og Alexander. Han har hatt en infeksjon, mest sannsynlig luftveisinfeksjon fordi han har vært plaget av hoste, og har hatt behov for antibiotika to ganger daglig. Han har fått to antibiotikakurer den siste måneden. I tillegg dette, har han hatt behov for insulin.
Det er vanlig at blodsukkeret stiger når det er en infeksjon i kroppen, spesielt hvis katten får feber.


 Februar har vært som en berg og dalbane, da blodsukkeret i noen dager var 25 og har nå gått ned til 5(uten insulin).

I starten var det vanskelig å kontrollere blodsukkeret, da det hadde vært høyt i mange dager og Alexander hadde behov for opptil 5 enheter med insulin daglig. Det var litt vanskelig å vite hvor mye insulin han skulle få, siden blodsukkerstigningen skyldtes en infeksjon og han har vært uten insulin i nesten et helt år. Etter hvert viste blodsukkermålingene at blodsukkeret stabiliserte seg, etter den første antibiotikakuren. Da lå bls, på ca 7-8.
Blodsukkeret ble igjen forhøyet og han trengte enda en antibiotikakur. Denne gangen hadde han ikke behov for insulin i mange dager, før blodsukkerte ble såpass lavt at han klarte seg fint uten. Denne gangen fikk han antibiotika i 10 dager og blodsukkeret gikk ned til 5 etter endt antibiotikakur.