tirsdag 15. desember 2015

Ny diagnose

Alexander feiret sin 10 års dag i september, etterfulgt av en dårlig periode med høyt blodsukker i oktober og november. Det ble forsøkt med to forskjellige typer antibiotikakurer, men uten effekt. Det ble tatt en del blodprøver, for få bekreftet mistake om pankreatitt. Det hadde ikke vært utslag på noen av de tidligere blodprøvene, men denne gangen var det fullt utslag, og i tillegg forhøyet CRP.


Grunnen til mistanken om pankreatitt, var at hans diabetes ikke typisk diabetes type 2, der blodsukkeret holder seg omtrent stabilt med kost eller en fast dose insulin daglig.
Han har hatt lange insulinfrie perioder med blodsukker fra 5-8, og deretter plutselig økning i blodsukker til 20+ med stort insulinbehov.
Det er ingenting som tyder på at Alexander har eller har hatt en akutt type pankreatitt, da han har hatt god allmenntilstand og matlyst mens betennelsen har pågått.
Alexander har en kronisk type pankreatitt, som blusser opp med jevne mellomrom. Det at han i tillegg har underliggende diabetes type 2, kompliserer det hele. Når han er fri for betennelse i bukspyttkjertelen, har han kostregulert diabetes, som fungerer veldig bra.


Da det ble påvist pankreatitt, fikk han Prednisolon, i tillegg til antibiotikakur. Det negative med prednisolon, er at det får blodsukkeret til å øke. For Alexander, som er på grensen til insulinavhengig diabetes hele tiden, fungerer det dårlig. Han trenger store mengder insulin i periodene når han får Prednisolon. Løsningen har blitt å gjøre prednisolonkurene så korte som mulig, men samtidig må de vare så lenge at han blir fri for betennelse i bukspyttkjertelen.


Han har nå fått enda en insulinfri periode, etter to mnd med hissig pankreatitt. Vi håper at han slipper  insulin og medisin i julen :)





mandag 6. april 2015

Tilbake til det normale

Mars har vært en bra måned for Alexander. Han er fri fra infeksjon, blodsukkeret er perfekt og den nye dietten fungerer bra. Det har tatt tid, men det virker som alt endelig har stabilisert seg. Han er nå på en svært streng diett, der vi måler opp mengden tørrfor og våtfor han skal ha daglig. Vekten ligger stabilt på 6 kg og han har det bra. Det viser bare hvor viktig diett er.


Da han hadde infeksjon, lå blodsukkeret på 15-25. Vi startet den nye dietten så snart han ble frisk igjen. Nå er blodsukkeret bedre enn noen gang og ligger på 5-6.


Det er en lettelse å slippe å tenke på inulin og blodsukkermålinger daglig. Jeg er sikker på at Alexander også er glad for å slippe det. Nå fortsetter vi med dietten og følger nøye med ham, med tanke på infeksjoner. Selv om han er frisk nå, er han fortsatt i faresonen siden han har diabetes. Håper at det blir lenge til han trenger insulin og antibiotika igjen.

Katten har fått diabetes. Hva gjør jeg?

Kunnskap
Det første man bør gjøre, er å tilegne seg nok kunnskap om sykdommen. Les på internett og i bøker. Da vil man få en forståelse for hvordan sykdommen fungerer, og hvordan man kan behandle den. Katteeierens kunnskap er avgjørende for at behandlingen skal fungere.

Blodprøver
Det er ofte blodprøver hos dyrelegen som gjør at katten får diagnosen diabetes. Dyrelegen vil ta en prøve som viser såkalt langtidsblodsukker. Det vil vise verdien som forteller gjennomsnittet av kattens blodsukker den siste måneden. Daglig blodsukkermåling i kattens eget hjem er likevel det beste, men denne langtidsblodsukker-prøven gir en pekepinn på hvor alvorlig sykdommen er hos hver enkelt katt.

Helsesjekk
En full helsesjekk hos dyrelegen er viktig for å utelukke infeksjoner og andre sykdommer. Det er viktig at infeksjoner blir behandlet raskest mulig, da det kan påvirke blodsukkeret. Katter med diabetes har ofte problemer med tennene. Det kan være en infeksjon som er utløsende faktor til at kattens blodsukkeret ble forhøyet. Katten kan ha hatt diabetes over lengre tid, men syksommen ble mer alvorlig da han har fikk en infeksjon.

Loggbok
Denne boken bør inneholde daglig informasjon om hva katten spiser, hvordan den oppfører seg (tisser den mye? Er den trett? Spiser mye eller lite?). Her kan man også skrive ned blodsukkerverdiene, som er svært viktig for å følge med kattens helsetilstand. Denne boken vil være svært nyttig når man skal til kontrolltime hos dyrelegen.

Måle blodsukker
Kjøp en blodsukkermåler og lær hvordan den brukes til å måle blodsukker. Det finne mange videoer på youtube om dette, og man kan spørre dyrelegen om hjelp.

Blodsukkerprofil
Lag en blodsukkerprofil, for å få oversikt over katten blodsukker gjennom en dag. Dagens først måling bør være fastende. Det vil si at katten ikke får mat etter kl 00.00 kvelden før. Deretter måler du blodsukkerverdien nesten morgen, før katten spiser. Du kan måle blodsukkeret f.eks. kl 8-14 og kl 20. Loggfør disse målingene i en bok eller perm, som du tar vare på. Ta med denne informasjonen til dyrelegen. Dette gir dyrelegen den informasjonen han trenger for å bestemme hvilken behandling katten trenger, om det er nok med diett eller om han trenger insulin.




Vektkontroll
Vei katten en gang i uken. Dette er spesielt viktig hvis katten er overvektig. En viktig del av behandlingen er at katten går ned i vekt.








Diett
Diett er svært viktig, spesielt hvis katten er overvektig. Vektreduksjon kan være avgjørende for at katten skal bli frisk. Katten kan bli helt frisk med riktig diett.
Det finnes forskjellige typer diabetesfor til katten. Jeg bruker Royal Canin Diabetic tørrfor og våtfor, samt Royal Canin Ultra Light. Jeg valgte å kombinere tørrfor og våtfor for å sørge for at katten får en variert diett og får i seg nok væske. Det er mye væske i våtfor og den er mindre nærimgstett, som vil hjelpe til med vektreduksjon. Våtfor kan være en god diett dersom katten drikker lite.

Katter med diabetes har risiko for å bli dehydrert, da de tisser mer når blodsukkerverdiene blir høye. En vannfontene kan motivere katten til drikke mer



Mosjon
Katten bør være i bevegelse for at man skal kunne redusere vekten. Kjøp inn forskjellige katteleker som engasjerer katten og forsøk å mosjonere daglig. Katten vil ikke være motivert for trening før han begynner å føle seg bedre. Dersom han har gått rundt med høyt blodsukker over lengre tid, vil det ta dager eller uker før han føler seg bedre. Noen katter tar initiativet til aktivitet på egen hånd, og vil begynne å bli mer aktiv når de føler seg bedre.

Kontrollere urinmengde
Dette er viktig dersom man ikke måler blodsukkeret fast. Da vil urinmengde være eneste pekepinn man har for kattens blodsukkerverdier. Dersom katten tisser mer enn vanlig, vet man at blodsukkeret mest sannsynlig er forhøyet. Kontroll av urinmengde forutsetter at katten har toalett med kattesand innedørs, og kun er innendørs. Jeg anbefaler ikke denne metoden for kontroll av blodsukker, da man umulig kan vite blodsukkerverdien av å se på urnimengde. Dessuten er skaden allerede skjedd når katten tisser ut overflødig glukose.


Kontroll hos dyrelege
I starten av behandlingen er det viktig å ha god kontakt med dyrelege. Der kan man få råd om behandling og hvordan man skal gjennomføre behandlingen. For å kunne få god hjelp av dyrelegen, er det viktig at han får vite mest mulig om kattens helsetilstand. Det er dyreeieren som tilbringer mest tid med katten og kan observere den, derfor er det viktig å skrive ned det man har observert. Kattens loggbok vil inneholde denne informasjonen. Ta den med til alle kontroller hos dyrelegen.



torsdag 5. mars 2015

Eierens ansvar for oppfølging av katt med diabetes


Da jeg fortalte dyrelegen at jeg ville behandle Alexander med insulin, var han skeptisk og fortalte at det var svært vanskelig. Han hadde hørt mange forferdelige historier der katten enten døde av hyperglykemi(for høyt blodsukker) eller hypoglykemi(for lavt blodsukker).


Nå i ettertid forstår jeg godt dyrelegenes skepsis når det gjelder å overlate insulinbehandlingen til dyreeiere. Jeg har sett hvor mye tid og energi som kreves for at katten skal holde seg frisk. Når jeg som sykepleier synes det er krevende, kan jeg bare tenke meg hvor vanskelig det må være for en person uten noe utdannelse innenfor helsefag. 

Det er lett å tenke at man som dyreeier ikke trenger å vite så mye om selve sykdommen, at dette er dyrelegens ansvar. Dyrelegen kan gi informasjon om sykdommen og fortelle hvordan katten skal behandles, men det er eieren som selv må utføre behandlingen og følge opp katten. Det er eieren som må stå opp tidlig hver morgen og måle blodsukker, gi katten injeksjoner, følge med kattens helse og sørge for at han får riktig diett. 
Katten kan f.eks. ikke tas med til dyrelege for blodsukkermåling flere ganger daglig. Det er også vanskelig å måle blodsukker hos dyrege, da katters blodsukker blir svært påvirket av stress, og det er omtrent poengløst å reise til dyrelege for å måle blodsukker (bortsett fra blodprøve som viser langtidsblodsukker).


Det er rett og slett farlig å sette i gang med insulinbehandling når man ikke har grunnleggende kunnskaper om sykdommen og bruk av insulin. Dyrelegen er ikke til stede for å veilede eieren 24/7. Det er dyreeieren selv som må avgjøre hvor stor insulindose som skal gis når katten har 25 i blodsukker, eller ta avgjørelsen om å la være å gi insulin når blodsukkeret er for lavt. Gjør man feil i en av disse situasjonene, kan utfallet i verste fall være dødelig. Og hva gjør man om katten er bevisstløs?
Det er i bunn og grunn dyreeierens evne til å følge opp behandlingen, som er den viktigste faktoren for at katten skal bli frisk. En katt får ikke samme oppfølging av en dyrelege som et menneske får av sin fastlege. Derfor er det ekstremt viktig at dyreeieren har nok kunnskap om sykdommen for å kunne behandle katten.

Anbefalt litteratur

Det er begrenset med norsk litteratur om katter med diabetes. Det finnes derimot mye god norsk litteratur om diabetes, men da om den menneskelige typen.
Jeg anbefaler å lese så mye man kan om sykdommen, selv om man kanskje kun finner bøker som omhandler mennesker, fordi mye av litteraturen går ut på det samme. Katter har samme symptomer som mennesker, det krever samme behandling og oppfølging osv.

Dette er den beste boken jeg har funnet. Den er på engelsk, men er lettlest og inneholder mye nyttig informasjon om behandling av katter med diabetes. Jeg kjøpte denne på ebay for ca 600 kr.


 
Diabetes, forebygging, oppfølging og behandling (2011)
 Det finnes mange gode forskningsartikler på internett, men de fleste er skrevet på engelsk. Man kan finne disse ved å søke på f.eks: feline diabetes, feline diabetes remission, feline diabetes diet, feline diabetes treatment, osv.



Infeksjoner og høyt blodsukker

Det har vært en travel måned, både for meg og Alexander. Han har hatt en infeksjon, mest sannsynlig luftveisinfeksjon fordi han har vært plaget av hoste, og har hatt behov for antibiotika to ganger daglig. Han har fått to antibiotikakurer den siste måneden. I tillegg dette, har han hatt behov for insulin.
Det er vanlig at blodsukkeret stiger når det er en infeksjon i kroppen, spesielt hvis katten får feber.


 Februar har vært som en berg og dalbane, da blodsukkeret i noen dager var 25 og har nå gått ned til 5(uten insulin).

I starten var det vanskelig å kontrollere blodsukkeret, da det hadde vært høyt i mange dager og Alexander hadde behov for opptil 5 enheter med insulin daglig. Det var litt vanskelig å vite hvor mye insulin han skulle få, siden blodsukkerstigningen skyldtes en infeksjon og han har vært uten insulin i nesten et helt år. Etter hvert viste blodsukkermålingene at blodsukkeret stabiliserte seg, etter den første antibiotikakuren. Da lå bls, på ca 7-8.
Blodsukkeret ble igjen forhøyet og han trengte enda en antibiotikakur. Denne gangen hadde han ikke behov for insulin i mange dager, før blodsukkerte ble såpass lavt at han klarte seg fint uten. Denne gangen fikk han antibiotika i 10 dager og blodsukkeret gikk ned til 5 etter endt antibiotikakur.



onsdag 4. februar 2015

Stress og blodsukker

Katter blir svært lett påvirket av stressede situasjoner og kan da får høyt blodsukker, som f.eks ved veterinærbesøk. Januar har vært en stressende mnd for Alexander, da vi har hatt en del sykdom i familien og han har vært en del alene. Blodsukker har gradvis økt litt i løpet av januar, men har stabilisert seg selv når ting roet seg igjen.

Etter den tredje perioden med stress, ville ikke blodsukkeret gå ned igjen og Alexander ble dårlig. Han begynte å tisse mer, drikke mer og ble veldig trett. Blodsukkeret har lagt på 20-25 i 5 dager.


En enkelt høy blodsukkermåling eller en dag med høye verdier, er ikke farlig, bare man får bls ned til normale verdier igjen. Det er mange dager med høyt bls som fører til negative konsekvenser.
Når blodsukkeret blir høyt over mange dager, blir det en ond sirkel. Blodsukkeret blir så høyt at det må ekstra insulin til for å få det ned til normale verdier. Man får økt insulinresistens og kroppen klarer ikke å holde tritt med det økte insulinbehovet.


Vi har vært hos dyrelege to ganger. Det ble bestemt at vi skal prøve en antibiotikakur, i tilfelle det kan være en infeksjon. Han får nå insulin 2-3 ganger daglig og han har god effekt av det. I dag tidlig hadde han 7-11 i blodsukker og han virker mye bedre på alle måter.

Vi skal fortsette med insulin til blodsukkeret går ned til det normale og kroppen hans klarer å regulere det selv. Vi vet enda ikke hvor mange dager, uker eller mnd det kan ta, men vi håper på det beste.

Blodsukkermåler til katt: AlphaTrak



Dette er en spesiell blodsukkermåler som er spesielt tilpasset katter(eller hunder). Man kalibrerer apparatet med en kode, som man finner på boksen med målestrimler. Man kan fint måle kattens blodsukker med en måler ment for mennesker, men det er 30% feilmargin, og feilmarginen øker dersom blodsukkeret er høyt. Det skyldes at det er forskjell på fordelingen av glucose i plasma og røde blodceller hos katter og mennesker.
Da jeg brukte dette apparatet til Alexander, så jeg at måleren til mennesker ofte viser for lavt bls. F.eks. kunne det vise 4, mens AlphaTrak viste 7.





http://www.alphatrakmeter.co.uk/index.html

Jeg kjøpte måleren fra denne nettsiden: http://www.manorpharmacy.co.uk/veterinary-medicines-c173/cats-c174/diabetes-and-insulin-c195/abbott-alphatrak-kit-p7691